Guide: Hitta rätt sport-bh

Det finns en massa sport-bh:n att välja mellan på denna sida och i övrigt på nätet. Kanske du hittar någon sport-bh du gillar till utseendet, men hur ska du veta att den är bra för just dig? Vi vill ju alla hitta en sport-bh som passar till storleken och som passar för motionsformen vi tänker utöva. För att hjälpa på traven har vi gjort en guide till vad du behöver veta när du köper en sport-bh. Följ vår guide steg för steg för att hitta rätt sport-bh!

1. Till vad du kommer att använda den?

Sport-bh:n på denna sida är klassade som antingen high impact, medium impact eller low impact. Välj bland dessa utgående från vilken motionsform du utövar.

High impact: High impact ger bästa möjliga stöd till brösten och passar till motionsformer med mycket hopp och plötsliga rörelser (exempelvis löpning, fartfyllda dans- och kampsporter, bollsporter, actionsporter…)

Medium impact: Medium impact ger bra stöd för brösten och passar till motionsformer med medelhög intensitet och motionsformer där du behöver stöd, men som inte innehåller så mycket hopp (exempelvis styrketräning i gym, dans och ledda pass, cykling, promenader).

Low impact: Low impact ger ett lätt stöd för brösten och passar till lugna motionsformer där du inte behöver mycket stöd för brösten (exempelvis yoga, pilates, stretchning, lugna dansformer).

Det man ska tänka på är att den som har en stor bröststorlek med högre sannolikhet kommer att behöva en sport-bh med medium eller helst high impact, eftersom man då behöver mera stöd. Det är viktigt att använda sig av rätt sport-bh för rätt aktivitet, så att brösten får det stöd de behöver och du kan koncentrera dig på träningen!

2. Vilken bh-storlek har du?

När du köper sport-bh på nätet behöver du veta vilken storlek du ska välja. Generellt sett har man samma storlek på sin sport-bh som på sin vanliga bh. Vissa sport-bh-tillverkare har istället för skilda storlekar i kupor och omfång istället nummer som 32-46 och XS-XXL. Storlekarna kan variera mellan olika tillverkare, men på ett ungefär brukar storlekarna se ut så här:

 • XS = 32/34
 • S = 36-38
 • M = 38/40
 • L = 40/42
 • XL = 42/44
 • XXL = 44/46 

Om du har svårt att veta vilken storlek du ska välja på din sport-bh, så är det bättre att köpa en med skilda storlekar för kupor och bröstomfång, eftersom det då är lätt att hitta rätt! Du behöver bara mäta dig själv med ett måttband för att ta reda på vilken storlek du behöver.

För att hitta din rätta bh-storlek så behöver du två mått: 

1. Omkrets under brösten.

2. Omkrets på brösten, där brösten är som störst.

hitta rätt sport-bh

Mät måtten ovanpå din behå.

Välj rätt kupstorlek

I regel används samma kupstorlek på sport-bh:n som vid vanliga bh:n. Men även om du vet din egen kupstorlek, så är det bra att nu som då kontrollera att du faktiskt använder dig av rätt storlek för din sport-bh. Du kan enkelt kontrollera din egen kupstorlek genom att jämföra skillnaden mellan mått 1 och mått 2.

Mät både nummer 1 (omkrets under brösten) och mått två (omkrets på brösten). Subtrahera mått 2 med mått 1. Talet du får motsvarar din kupstorleken som du hittar i tabellen.

Exempel: 1 = 75 och 2 = 90. Då räknar du 90-75=15. Talet 15 jämförs med tabellen för att hitta rätt kupstorlek.

hitta rätt sport-bh kupstorlek

Av tabellen kan vi då uträkna att kupstorlek B passar enligt våra mått.

Välj rätt omfång för din sport-bh

Om sport-bh:n har storlekar i olika omfång (vanligtvis från 65-90), så kan du enkelt mäta vilken storlek du behöver. Använd dig av mått nummer 1, omkretsen under brösten. Mät området med ett måttband i centimeter, och väl närmaste nummer från tabellen under.

hitta rätt sport-bh omkrets

Av våra mått skulle vi alltså välja omkrets 75. Då har vi alltså kupstorlek och omfång – allt vad vi behöver!

3. Hur ska sport-bh:n sitta?

När du köper sport-bh på nätet så kan du ju inte prova den innan, men det går bra att beställa hem några varianter och prova hemma i lugn och ro, eftersom de allra flesta webbutiker har fri leverans och fri retur om man vill skicka tillbaka varan. Här kommer lite tips på vad du bör tänka på när du provar din sport-bh hemma:

 1. Sport-bh:n ska sitta tight. Du vill absolut inte att den ska vara lös, utan hellre lite åt det tightare hållet för att hålla brösten på plats under träningen.
 2. Kontrollera att det inte finns sömmar som skaver utan att sport-bh:n känns bekväm. Sömmar som känns obekväma när du provar sport-bh:n kan bli ännu mera obekväma när du sätter igång med träningen. Tyget ska kännas mjukt och skönt mot kroppen. Om du har svårt att hitta någon som känns riktigt bekväm – kolla in modellerna utan sömmar (seamless)!
 3. Testa att hoppa och röra dig i sport-bh:n för att se om stödet är tillräckligt. En bra sport-bh ska hålla brösten på plats när du tränar och minska bröstens normala rörelser.

Du vet att du hittat rätt sport-bh när den känns bra mot kroppen, stöder bra och helt enkelt känns rätt. Det lönar sig att välja noggrant för att sedan ha en sport-bh som är perfekt för dina behov och gör träningen roligare!

12 thoughts on “Guide: Hitta rätt sport-bh

 1. Reply
  Tina
  februari 1, 2014 at 7:05 e m

  Hej! Jättebra hemsida. Enligt er bör jag alltså ha storlek A 75 och high impact eftersom jag springer. Grejen är bara att jag har skolios, alltså en aningen sned rygg, vilket medför det enda lilla problemet att jag alltid är tvungen att ha olika längd på mina axelband och helst sådana som går i kors mitt bakpå för att det ena bandet inte ska hålla på att glida av hela tiden. Dock är det jättesvårt att hitta en sport bh med justerbara axelband för personer med mindre bröst. Kan ni ge något tips?

  1. Reply
   Lina
   februari 18, 2014 at 12:44 e m

   Hej Tina!
   Tack och ursäkta för sent svar.
   High impact är nog det allra bästa att satsa på om du använder sport-bh:n för löpning. Med mindre bröst kan man också använda sig av medium impact också till intensivare träningsformer, men för att garantera dig om ett bra stöd och hållbarhet så är nog high impact ett säkert alternativ, speciellt om du springer regelbundet. Det finns nog några alternativ som skulle passa dig, exempelvis Shock Absorbers Ultimate Run och Salming Capacity. Salming Capacity kunde vara ännu bättre eftersom axelbanden är ännu lättare att justera skillt för sig när de inte går så högt upp på ryggen. Du hittar Salming Capacity här: https://www.sport-bh.nu/produkt/salming-capacity/.
   Hoppas du hittar något du gillar!

 2. Reply
  Hanna
  mars 21, 2014 at 10:47 f m

  Hej!
  Jag vill köpa Casall Iconic Spors Bra. Men jag ligger mellan B och C i kupstorlek., 75 i omkrets. Vilken ska jag välja A/B eller C/D?

  Mvh

  1. Reply
   Lina
   april 23, 2014 at 5:04 e m

   Hej!

   Hm, bra fråga. Enligt de allra flesta har Casall Iconic en passform som är just lagom, varken för stor eller för liten. Men svårt att säga vilken av dem du ska välja. Jag skulle göra så att jag beställde hem båda och provar dem på hemma, för de allra flesta nätbutikerna har gratis retur. Hoppas du hittar rätt storlek!

   Lina

 3. Reply
  Majsan
  augusti 21, 2014 at 3:49 e m

  Behöver en mycket stabil sportbehå. Har tidigare använd Stay in place men deras största storlek är för liten. Under bysten har jag 113 och över bysten 133 cm. Vilken storlek ger det? Vart vänder man sig för att få tag på något användbart?

  1. Reply
   Lina
   februari 6, 2015 at 11:04 e m

   Hej! Din storlek skulle isåfall bli 110D/E. Jag märker att vi behöver ta in större storlekar hit, för just nu har jag ingen bra att rekommendera. Men jag kollade runt lite, och bland annat på Ellos hittar man sport-bh:n i större storlekar: http://www.ellos.se/ellos-plus-collection/sport-bh/396153.

 4. Reply
  Rebecka Dahlkvist
  januari 29, 2015 at 11:18 f m

  Hej!

  Jag heter Rebecka. Jag är nätt i omkrets under brösten (65), men har F-kupa. StayInPlace har en modell som funkar jättebra för mig. Den är som att vara GIPSAD och är super vid högintensiv träning. Den är dock helt outhärdligt att använda när jag inte absolut måste: jag skulle vilja hitta en mer soft modell att använda till vardags/yoga.

  Problemet med alla mer softa varianter jag hittat är att de oftast bara finns i XS-XL-storlekar. Jag behöver XS i omkrets under bysten men typ L för att själva bysten skall få plats. Jag drömmer om att hitta en low impact sport-bh/ soft bh i strl. XS/65-D-G. Har du något tips? Tusen tack, du är BÄST!

  /Rebecka

  Grejen är att jag skulle vilja ha en low impact sport-bh att använda

 5. Reply
  anette
  februari 1, 2015 at 11:24 f m

  så jag som har 100 under byst o 113 på bysten… skall alltså ha storlek 100A ???
  Känns väldigt konstigt 🙂 att köpa en A kupa…

  1. Reply
   Lina
   februari 6, 2015 at 10:38 e m

   Ja, rent teoretiskt så blir det nog så. Men dessa riktlinjer är ändå bara riktlinjer, så bäst är nog att prova sig fram för att hitta rätt!

 6. Reply
  Theresa
  mars 24, 2015 at 10:14 e m

  Hej! Jag har nt förstått de här med storlekarna. Jag har mätt under bysten som blev 69 cm och på bysten som blev 79cm men jag vet inte vad jag ska göra för att få fram bh storleken och cupan hjälp snälla

 7. Reply
  Majsan
  juni 14, 2015 at 7:23 e m

  Jag skrev i augusti 2014 och ni har svarat i februari 2015?

  1. Reply
   Lina
   september 28, 2015 at 3:51 e m

   Bättre sent än aldrig, eller hur? 🙂 Jag hade helt enkelt glömt bort att kolla efter kommentarer eftersom de dyker upp så sällan. Jag ska försöka bli bättre på det i fortsättningen! Hälsningar Lina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Ute efter rabatter?